Allmänna villkor (Algemene voorwaarden)
Artikel 1 – Definitioner
I dessa villkor avses med:
Ångerfrist: perioden under vilken konsumenten kan använda sig av sin ångerrätt;
Konsument: en fysisk person som inte agerar i utövandet av ett yrke eller företag och ingår ett distansavtal med näringsidkaren;
Dag: kalenderdag;
Löpande avtal: ett distansavtal avseende en serie av produkter och/eller tjänster, där leverans- och/eller köpförpliktelsen sprids över tid;
Varaktigt medium: alla medel som gör det möjligt för konsumenten eller näringsidkaren att lagra information som är personligen riktad till dem på ett sätt som möjliggör framtida åtkomst och oförändrad reproduktion av den lagrade informationen;
Ångerrätt: konsumentens möjlighet att avstå från distansavtalet inom ångerfristen;
Näringsidkare: den fysiska eller juridiska personen som erbjuder produkter och/eller tjänster på distans till konsumenter;
Distansavtal: ett avtal som ingås inom ramen för ett av näringsidkaren organiserat system för försäljning av produkter och/eller tjänster på distans, där endast en eller flera tekniker för distanskommunikation används fram till och med ingåendet av avtalet;
Teknik för distanskommunikation: medel som kan användas för att ingå ett avtal utan att konsumenten och näringsidkaren är i samma rum samtidigt;
Allmänna Villkor: dessa Allmänna Villkor för näringsidkaren.
Artikel 2 – Identitet av näringsidkaren
Handelsnamn: Vidodor.com
Kundtjänst e-post: info@vitodor.com
Företagsnamn: Verheem's Commerce
Adress: Frans Halsplein 22a, Schiedam, Zuid-Holland.
Artikel 3 – Tillämpning
Dessa allmänna villkor gäller för varje erbjudande från näringsidkaren och varje distansavtal som ingås mellan näringsidkaren och konsumenten.
Innan distansavtalet ingås ska konsumenten ha fått tillgång till texten i dessa allmänna villkor. Om detta inte är rimligt möjligt, ska innan distansavtalet ingås anges var de allmänna villkoren finns att läsa elektroniskt och att de på konsumentens begäran kommer att skickas kostnadsfritt.
Om distansavtalet ingås elektroniskt kan, i avvikelse från föregående stycke, texten i de allmänna villkoren göras tillgänglig elektroniskt på ett sätt som möjliggör för konsumenten att enkelt lagra den på ett varaktigt medium. Om detta inte är rimligt möjligt ska anges var de allmänna villkoren kan läsas elektroniskt och att de på begäran kommer att skickas kostnadsfritt.
Om särskilda produkt- eller tjänstevillkor gäller förutom dessa allmänna villkor, är det andra och tredje stycket tillämpligt och konsumenten kan i händelse av motstridiga villkor alltid åberopa den mest fördelaktiga bestämmelsen.
Om en eller flera bestämmelser i dessa allmänna villkor förklaras ogiltiga eller ogiltigförklaras, förblir avtalet och dessa villkor i övrigt i kraft och den aktuella bestämmelsen ska i samråd ersättas med en bestämmelse som så mycket som möjligt motsvarar den ursprungliga.
Situationer som inte regleras i dessa allmänna villkor ska bedömas 'enligt andan' i dessa allmänna villkor.
Oklarheter om tolkningen eller innehållet i en eller flera bestämmelser i dessa villkor ska tolkas 'enligt andan' i dessa allmänna villkor.
Artikel 4 – Erbjudandet
Om ett erbjudande har en begränsad giltighetstid eller omfattas av villkor ska detta uttryckligen anges i erbjudandet.
Erbjudandet är inte bindande. Näringsidkaren har rätt att ändra och justera erbjudandet.
Erbjudandet ska innehålla en fullständig och korrekt beskrivning av de erbjudna produkterna och/eller tjänsterna. Beskrivningen ska vara tillräckligt detaljerad för att konsumenten ska kunna bedöma erbjudandet korrekt. Om näringsidkaren använder bilder ska dessa ge en sanningsenlig bild av produkterna och/eller tjänsterna. Uppenbara fel eller misstag i erbjudandet är inte bindande för näringsidkaren.
Alla bilder och specifikationer i erbjudandet är vägledande och kan inte leda till skadestånd eller uppsägning av avtalet.
Bilder av produkter ska vara en sanningsenlig återgivning av produkterna som erbjuds. Näringsidkaren kan inte garantera att de visade färgerna exakt motsvarar de verkliga färgerna på produkterna.
Varje erbjudande ska innehålla information som gör det klart för konsumenten vilka rättigheter och skyldigheter som gäller vid accepterande av erbjudandet. Detta inkluderar:
priset, exklusive eventuella tull- och importavgifter. Dessa extra kostnader är konsumentens ansvar. Post- och/eller kurirtjänsterna tillämpar specialregler för post- och kurirtjänster vid import av varor i EU-landet där varorna anländer. Post- och/eller kurirtjänsterna debiterar moms (med eller utan hanteringsavgift) från mottagaren av varorna;
eventuella fraktkostnader;
hur avtalet kommer att ingås och vilka åtgärder som krävs;
om ångerrätten gäller;
betalnings-, leverans- och fullgörandevillkoren;
acceptansperioden för erbjudandet eller perioden under vilken priset garanteras;
hur konsumenten kan kontrollera och om nödvändigt rätta de uppgifter som lämnats innan avtalet ingås;
vilka andra språk avtalet kan ingås på, utöver svenska;
de uppförandekoder näringsidkaren har underkastat sig och hur konsumenten kan ta del av dessa elektroniskt; och
den minsta löptiden för distansavtalet om det gäller en löpande transaktion.
Eventuellt: tillgängliga storlekar, färger och materialtyper.
Artikel 5 – Avtalet
Avtalet ingås, med förbehåll för bestämmelserna i punkt 4, vid konsumentens accept av erbjudandet och uppfyllandet av de ställda villkoren.
Om konsumenten accepterar erbjudandet elektroniskt ska näringsidkaren omedelbart bekräfta mottagandet av detta elektroniskt. Så länge mottagandet av denna accept inte har bekräftats kan konsumenten häva avtalet.
Om avtalet ingås elektroniskt ska näringsidkaren vidta lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda den elektroniska dataöverföringen och säkerställa en säker webbmijö. Om konsumenten kan betala elektroniskt ska näringsidkaren vidta lämpliga säkerhetsåtgärder.
Näringsidkaren har rätt att, inom de lagliga ramarna, undersöka om konsumenten kan fullgöra sina betalningsförpliktelser samt alla fakta och faktorer som är viktiga för att ingå ett ansvarsfullt distansavtal. Om näringsidkaren, baserat på denna undersökning, har goda skäl att inte ingå avtalet har näringsidkaren rätt att motiverat neka en beställning eller ansökan eller ställa särskilda villkor för genomförandet.
Näringsidkaren ska tillsammans med produkten eller tjänsten tillhandahålla konsumenten följande information skriftligen eller på ett sådant sätt att konsumenten kan lagra den på ett varaktigt medium:
adress där konsumenten kan lämna klagomål;
villkoren för och sättet på vilket konsumenten kan utöva sin ångerrätt, eller ett klart uttalande om att ångerrätten är undantagen;
information om garantier och efterköpsservice;
de uppgifter som anges i artikel 4 punkt 3 i dessa villkor, såvida näringsidkaren inte redan har tillhandahållit dessa till konsumenten före fullgörandet av avtalet;
kraven för uppsägning av avtalet om avtalet har en varaktighet på mer än ett år eller är på obestämd tid.
Vid ett löpande avtal gäller bestämmelsen i föregående stycke endast den första leveransen.
Varje avtal ingås under suspensiva villkor om tillräcklig tillgänglighet av de aktuella produkterna.
Artikel 6 – Ångerrätt
Vid köp av produkter har konsumenten rätt att utan att ange skäl häva avtalet inom 14 dagar. Denna ångerfrist börjar dagen efter att konsumenten eller en av konsumenten i förväg angiven och meddelad representant har tagit emot produkten.
Under ångerfristen ska konsumenten hantera produkten och förpackningen varsamt. Produkten får endast packas upp eller användas i den utsträckning som krävs för att fastställa om konsumenten vill behålla den. Om konsumenten vill använda sin ångerrätt ska produkten returneras tillsammans med alla tillbehör och i originalförpackningen, om möjligt, enligt näringsidkarens rimliga och tydliga instruktioner.
Om konsumenten vill använda sin ångerrätt är denne skyldig att meddela näringsidkaren detta inom 14 dagar från mottagandet av produkten. Meddelandet ska ske skriftligen eller via e-post. Konsumenten ska returnera produkten inom 14 dagar efter att ha meddelat näringsidkaren om sitt beslut att ångra köpet. Konsumenten ska kunna bevisa att produkten har returnerats i tid, till exempel med ett fraktbevis.
Om konsumenten inte har meddelat näringsidkaren inom de angivna tidsfristerna att denne vill utnyttja sin ångerrätt eller inte har returnerat produkten, är köpet ett faktum.
Artikel 7 – Kostnader vid ångerrätt
Om konsumenten använder sin ångerrätt står konsumenten för kostnaderna för att returnera produkten.
Om konsumenten redan har betalat ett belopp ska näringsidkaren återbetala detta så snart som möjligt, dock senast 14 dagar efter ångermeddelandet, förutsatt att produkten har mottagits i retur eller konsumenten kan lämna ett fullständigt bevis på returen.
Artikel 8 – Undantag från ångerrätten
Näringsidkaren kan undanta konsumenten från ångerrätten för produkter som anges i punkt 2 och 3, förutsatt att detta tydligt har meddelats i erbjudandet eller innan avtalet ingås.
Undantag från ångerrätten är endast möjligt för produkter:
som har framställts enligt konsumentens specifikationer; som är av tydligt personlig natur; som inte kan returneras på grund av sin beskaffenhet; som kan försämras snabbt eller bli föråldrade; vars pris är beroende av fluktuationer på finansmarknaden som näringsidkaren inte kan påverka; enskilda tidningar och tidskrifter; ljud- och video...